PRAKTIČNI VODIČ ZA SPROVOĐENJE ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU

5. Februar 2020.

S ciljem da podrži Ministarstvo pravde u sprovođenju reformskih rešenja uvedenih Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, projekat je izradio Praktični vodič za sprovođenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Praktični vodič bi trebalo da bude ključna referenca za sve zainteresovane strane s obzirom da vodi kroz specifičnosti koje će obeležiti primenu u praksi, a koje su uvedene kroz novitete za izvršni sistem propisan novim Zakonom. Praktični vodič je razvijen kao sažeti komentar novih zakonodavnih rešenja, imajući u vidu sveobuhvatne i suštinske promene donete izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.  Vodič takođe pruža uvid u osnovne razloge za regulatorne intervencije, počevši od utvrđenih problema u primeni prethodnog zakona, težeći da na taj način uspostavi dublje razumevanje novog zakona među praktičarima.  

Praktični vodič pruža tumačenje  Izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Podeljen je na poglavlja koja se odnose na ustanove  koje su uvedene, promenjene ili ukinute u izvršnom postupku. Najvažnije novine koje su detaljno predstavljene  uključuju: nadležnost izvršnih sudova i javnih izvršilaca; princip proporcionalnosti u izvršnom postupku; zaštita dužnika u izvršenju; smanjenje troškova izvršnog postupka; izvršenje nad nepokretnom imovinom; promene u metodama izvršenja i obezbeđenja; skraćeni postupak izvršenja; nadzor nad javnim izvršiocima; prenos starih izvršnih predmeta javnim izvršiocima.Neke od analiziranih normi primenjuju se tek od 2020. godine, pa treba napomenuti da se, u skaldu s tim, dalja pitanja mogu javiti u praksi.

Da preuzmete ceo tekst Vodiča, posetite odeljak Downloads.