TREĆA OBUKA ZA PRENOŠENJE PRAVNIH TEKOVINA EU U NACIONALNO ZAKONODAVSTVO

10. Jul 2019.

Treća u nizu obuka za prenošenje pravnih tekovina EU u nacionalno zakonodavstvo organizovana je, uz podršku Projekta, za službenike Ministarstva pravde.

‘Usklađivanje propisa nacionalnog zakonodavstva sa propisima EU kontinuiran je proces koji ne prestaje čak ni kada država postane članica Evropske unije, bila je jedna od poruka.

Tokom obuke, ukazano je na potrebu da države kandidati ukorak prate EU u razvoju mehanizama analize efekata propisa, i u tom smislu se organizuje niz obuka i evaluacija kojima je cilj da se unapredi razumevanje učesnika u pogledu analize efekata propisa i njihovog usklađivanja.

Upravo ova dvodnevna obuka,  održana 9. i 10. jula u Pravosudnoj akademiji, imala je za cilj jačanje kapaciteta zaposlenih u Ministarstvu pravde kako bi imali neophodna znanja i veštine za izradu i popunjavanje obrazaca za analizu efeketa propisa.

Ovom obukom zaokružen je niz od tri obuke na temu pravne tekovine u okviru Poglavlja 23, kroz koje su polaznici stekli znanje i veštine za izradu mišljenja i tabela o usklađenosti, te analiza posledica propisa u kontekstu harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.