JAČANJE KAPACITETA: LJUDSKA PRAVA, STANDARDI I PRIMENA MEHANIZAMA UN-a

30. Januar 2020.

Obaveze koje proizilaze iz Poglavlja 23 i drugih međunarodnih sporazuma u ​​oblasti ljudskih prava imaju veliki obim i uključuju brojne zainteresovane strane odgovorne za sprovođenje i izveštavanje o strateškim dokumentima, kao što su Akcioni plan za Poglavlje 23, strateške antidiskriminacione politike i Poseban Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Kako bi podržao Ministarstvo pravde i druge institucije u ispunjavanju zahtevnih ciljeva, Projekt je izradio Program izgradnje kapaciteta za izveštavanje i praćenje oblasti ljudskih prava, uključujući i kurikulum i metodologiju za podršku kroz obuku na poslu i stručnu pomoć u vezi sa standardima ljudskih prava i mehanizama praćenja, i održao dve radionice za obuku.

Prva radionica o Standardima zaštite ljudskih prava u Evropskoj uniji i primeni preporuka mehanizama za ljudska prava Ujedinjenih nacija održana je 11. i 12. decembra 2019. godine, a druga o Izveštavanju i praćenju ljudskih prava sa fokusom na praktične veštine potrebne za izveštavanje i praćenje, 28. i 29. januara 2020.

Ciljevi  obuka bili su da se poboljša razumevanje mehanizama izveštavanja o ljudskim pravima koji se mogu primeniti u Srbiji, uzevši u obzir postojeće obaveze koje proizilaze iz relevantnih međunarodnih ugovora i zahteva iz procesa pristupanja i Poglavlja 23, kao i unapređenje praktičnih veština kako bi polaznici obuke  efikasno i kontinuirano izveštavali u vezi sa ljudskim pravima, i pratili, kroz ojačanu međusobnu saradnju, usaglašenost sa standardima i preporukama Unije, UN-a i Saveta Evrope u oblasti ljudskih prava.

Dodatno, Projekat je izradio  Smernice i metodološki priručnik za standarde EU o ljudskim pravima i praćenje mehanizama UN-a za preporuke o ljudskim pravima, uključujući izveštavanje i nadzor, najbolju praksu, i uporednu analizu relevantnih standarda kako bi pomogao zaposlenima u Ministarstvu pravde da odgovore na zahteve paralelnih izveštavanja i praćenje brojnih tela za ljudska prava na nacionalnom, nadnacionalnom i međunarodnom nivou.